Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Hoe zorg je het best voor jezelf en je naasten zowel nu als wanneer het wat minder of zelfs fout gaat.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Lewieke »

Een drietal jaar geleden zijn we begonnen met het bakken van brood. Op een moderne manier, zonder veel werk. Dat was de voorwaarden want met een job en twee kinderen is het echt wel schipperen. We kwamen uit bij een broodbakmachine. Dat er een gaatje in het brood zit van de mengers, dat nemen we er graag bij. Intussen hebben we veel bijgeleerd en bakken we dagelijks een broodje. Wit luxebrood, bruin brood, 5 granen, 10 granenbrood, brood met zonnebloempitten, brood met geconfijt fruit of rozijnenbrood. We bakken altijd een broodje van 800 g. Elke dag. Iedereen in het gezin bakt er, de kinderen 11-13 en wijzelf. Niemand vindt het een hoop gedoe. Tijdens het weekend bak ik broodjes, witte of bruine. Sinds vorige week kochten we een bijkomende bakplaat voor in de oven en een bijkomende broodmachine, want die dingen gaan niet eeuwig mee en we kunnen echt niet meer zonder. Dus nu kunnen we 2 porties tegelijk bakken. Bijzonder interessant voor kleine broodjes omdat we er dan 32 in 1 bakbeurt kunnen bakken.

De machine die we gebruiken is van Unold, deze dus, online gekocht tegen een scherpe prijs. Intussen zijn ze wat duurder geworden.
9000000011665108.jpg
Het duurt ongeveer 3 minuten om een brood te bakken. Alle ingrediënten in het bakje, machine aanleggen en klaar. Om snel te werken zetten we de bloem vooraf afgewogen klaar. Verschillende soorten voor verschillende broden. Zo besteden we minder tijd aan het afwegen en hoeven we niet elke keer de keuken op te ruimen. We nemen daarvoor gewoon plastic bakjes met een dekseltje. Na elk gebruik worden de bakjes afgewassen. De bloem is gewoon standaarde uit Colruyt, van het merk Mark Payot, niets bijzonders. We gebruiken droge gist omdat die gemakkelijk af te meten is.

Een portie van 16 broodjes, dit is wat er overblijft. Ik bestrooide de broodjes voor het bakken met een beetje bloem. De kids en mevrouw vonden dit wat minder geslaagd.
IMG_3792.jpg
Recept en kostprijs
720 g bloem 4.1€/2.5KG = 1.23€
400 g water 0€
1 theelepel zout 1.14e/kg (jodiumverrijkt) = 0.01€
4g droge gist 1.1.39e/55g= 0.1€
25 gram margarine 3.33e/kg = 0.07€
20 g olie maïsolie 1.18€.l = 0.03€
10 g bloemverbeteraar 0.05€

1.5 uur kneden, mengen, bakken 15 min energieverbruik geschat 1 kwh à 0.20€/kwh
Geschatte levensduur machine : 1000 beurten 120€/1000= 0.12€

Totaal : 1.23+0.01+0.1+0.07+0.03+0.05+0.20+0.12= 1.71€ voor 16 broodjes (of ongeveer 1 kg) dit komt op een kostprijs van 0.11€/broodje.

Voor een gewoon brood van 800g ligt de kostprijs iets lager door de goedkopere bloem :
0.61€ bloem, 0.1€ gist, 0.05€ suiker, 0.01€ zout, 0.05€ olie, 0.20€ elektr.+0.12 afschr = 1.02€
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Lewieke »

Kleine aanpassing :

660 g meel (2 soorten desgewenst, basismeel 400g, saldo naar keuze)
413ml water
30 g soyameel
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker
20 g maïsolie
3 g ascorbinezuur
7 g droge gist
Ankaps
Posts: 97
Joined: Thu Nov 12, 2015 6:32 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Ankaps »

Zelf maak ik ook al een aantal jaren brood met de broodbak machine. Je wilt daarna nooit meer fabrieksbrood (daar reken ik ook het brood in de meeste bakkerijen onder, die maken het ook niet zelf meer)
Je kunt eindeloos varieeren er mee. Van je recepten moest ik wel even slikken, suiker en bloem in brood?? Dat is wel heel Nederlands.
Ik geef nooit meer als 10, 15 euro uit aan een broodbakmachine. Ze worden veel verkocht omdat niemand daar op zit te wachten als geschenk, of mensen vinden het toch te lastig na 1 x proberen. Ook op Ebay kun je ze voor die prijs nog wel verzegeld krijgen (het model van vorig jaar...)
Het probleem blijft dat ze electrisch zijn, dus als in een crisis de stroom te duur wordt of niet verkrijgbaar heb je er niets aan.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Lewieke »

Bloem is in Vlaanderen een ander woord voor meel. Een eetlepel suiker zorgt voor een mooie bruine korst.
Ankaps
Posts: 97
Joined: Thu Nov 12, 2015 6:32 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Ankaps »

Suiker vind ik nogal ongezond, zit op jouw broodbakmachine geen knopje voor de bruine korst?
Wat voor vermalingsgraad of graden gebruik je?

PS Nederlands bruin brood staat helemaal stijf van de suiker/caramel en kleurstoffen, een volkoren brood is van zichzelf nooit bruin!!
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Lewieke »

1 lepeltje suiker gaat er in. Dat is bovendien voedingswaarde. Er gaat geen andere troep in. Dat is op een totaalgewicht van 1200g een equivalent van 10g, of bijna 2 klontjes. Dat lijkt me nogal aanvaardbaar. Mijn huisgenoten vinden het lekkerder met een beetje suiker en ik overigens ook.

Ik koop gewoon het standaardspul in zakken van 25kg. Kost 17€ voor een zak.
Ankaps
Posts: 97
Joined: Thu Nov 12, 2015 6:32 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Ankaps »

Er staat toch wel een uitmalingsgraad op die zakken? Er zit daar een aanzienlijk verschil in (zowel prijs als voedingsstoffen).
Zonder dat kunnen ze je alles wel wijsmaken.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Lewieke »

zucht, even kijken. Special 12/680 staat er op. Ze maken me niets wijs. Ik koop het bij een molenaarsfamilie die al 250j aan het werk is. Het spul is goed.
User avatar
wodan
Posts: 3813
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 82 times
Been thanked: 36 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by wodan »

Beetje suiker maakt ook dat de gist direct "te eten" heeft...


Leuke info: http://www.flourpower.be/MEELINFOFP.pdf
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
Ankaps
Posts: 97
Joined: Thu Nov 12, 2015 6:32 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Ankaps »

Ze noemen dat ook wel "bakkersmeel". Ik zou dat zelf nooit gebruiken, ik neem alleen volkoren of iets van boven de 1000.
User avatar
wodan
Posts: 3813
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 82 times
Been thanked: 36 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by wodan »

Ik zelf ben een grote fan aan het worden van haver, ik meng het door heel veel zaken, dus ook brood, pannenkoeken en zo.
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Lewieke »

Dorian wrote:Ze noemen dat ook wel "bakkersmeel". Ik zou dat zelf nooit gebruiken, ik neem alleen volkoren of iets van boven de 1000.
Ik meng het. Het is goed voor wat ik doe.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Lewieke »

wodan wrote:Ik zelf ben een grote fan aan het worden van haver, ik meng het door heel veel zaken, dus ook brood, pannenkoeken en zo.
Hinnik je al of krijg je n paardenfluit?
User avatar
wodan
Posts: 3813
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 82 times
Been thanked: 36 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by wodan »

IK heb nergens last van :)
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am
Been thanked: 2 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Repelsteeltje »

Waarom allemaal broodbakmachines? Gewoon met blikken afbakken in een oven gaat prima hoor. Of hebben ze dat de afgelopen honderden jaren allemaal fout gedaan ;)
User avatar
wodan
Posts: 3813
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 82 times
Been thanked: 36 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by wodan »

Niets fout joh, maar het gemak van kneden dat de machine voor je overneemt... niet te versmaden.
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am
Been thanked: 2 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Repelsteeltje »

wodan wrote:Niets fout joh, maar het gemak van kneden dat de machine voor je overneemt... niet te versmaden.
Ik vertrouw op ouderwets spierkracht. Betere feeling, mooier glutenvlies en kan niet kapot :)
janc
Posts: 293
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:42 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by janc »

Dorian wrote:Suiker vind ik nogal ongezond, zit op jouw broodbakmachine geen knopje voor de bruine korst?
Wat voor vermalingsgraad of graden gebruik je?

PS Nederlands bruin brood staat helemaal stijf van de suiker/caramel en kleurstoffen, een volkoren brood is van zichzelf nooit bruin!!
In de herfstvakantie een mid-weekje landal gedaan met het gezin, in de plaatselijke supermarkt brood gekocht . Wanneer ik de samenstelling las viel ik bijna van m'n stoel .Caramel toevoegen bij een multigranen brood voor een diep bruine kleur ? Crapuleus !
Zelf bakken we zelf ons brood , komt geen suiker bij te pas , indien we een extra bruine korst willen hebben we ook hier een "boost" knop .
janc
Posts: 293
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:42 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by janc »

Repelsteeltje wrote:Waarom allemaal broodbakmachines? Gewoon met blikken afbakken in een oven gaat prima hoor. Of hebben ze dat de afgelopen honderden jaren allemaal fout gedaan ;)
Het is gewoon een kwestie van wat tijdswinst . Een brood kneden en correct afbakken duurt wel een tijdje én is een ambacht .Met de broodbakmachine doe ik er 3 minuten over .
Ga ervan uit dat je met een klassieke oven ook veel meer stroom zal verbruiken om 1 brood af te bakken . De om te warmen ruimte is veel groter .
User avatar
ghostwhiper
Opperspammer
Posts: 1859
Joined: Fri Nov 20, 2015 10:39 am
Location: midden nederland

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by ghostwhiper »

broodbak machine van ons is 3500 watt en de oven is 2500 watt.
de oven moet je inderdaad wel een minuut of 10 voorverwarmen maar de bak tijd is hetzelfde.
"god made man but samuel colt made them equal" (colt manufacturing)
"if guns cause crime, then pencils cause misspelled words"
"bolt actions speak louder then words"
The loose canon. A really important collection of words.
User avatar
wodan
Posts: 3813
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 82 times
Been thanked: 36 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by wodan »

ghostwhiper wrote:broodbak machine van ons is 3500 watt en de oven is 2500 watt.
de oven moet je inderdaad wel een minuut of 10 voorverwarmen maar de bak tijd is hetzelfde.
Zet eens op beiden kw/h meter en kijk eens wat ieder baksessie je kost?

Onze broodbakmachine is dacht ik 850W en de oven 3200W, maar meestal gebruiken we de warme lucht blazers en dat is 2500W.
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Lewieke »

Broodbakmachine is idd rond de 850w, als je dat vergelijkt met de oven, dan is ze veel energiezuiniger. Daarnaast verwarm je ook een kleiner volume. Het kneden vraagt 60w. Tijdens het rijzen is er geen energieverbruik.

Er is niets mis met een oven, die hebben we ook. Alleen heb je naar een broodmachine geen omkijken en kan je rustig andere dingen doen.
Ankaps
Posts: 97
Joined: Thu Nov 12, 2015 6:32 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Ankaps »

janc wrote:In de herfstvakantie een mid-weekje landal gedaan met het gezin, in de plaatselijke supermarkt brood gekocht . Wanneer ik de samenstelling las viel ik bijna van m'n stoel .Caramel toevoegen bij een multigranen brood voor een diep bruine kleur ? Crapuleus !
Zelf bakken we zelf ons brood , komt geen suiker bij te pas , indien we een extra bruine korst willen hebben we ook hier een "boost" knop .
Ja en dan heb je nog geluk gehad dat het er op stond Jan, vaak is dat niet zo en veel mensen geloven het daarom ook niet. Er zijn ook warme bakkers die glashard ontkennen suiker of caramel bij te voegen voor die bruine kleur, dan kunnen ze nog de bakkerij 250 jaar in de familie hebben maar dat betekent dus simpelweg 250 jaar bedrog.

Een (electrische) oven zal nooit kunnen concurreren met een broodbakmachine, de mijne is 700 watt en ik heb er ook nog eentje van 600 of 650.
Een gas of houtoven is een heel ander verhaal.
Voor grote families heb je ook broodbakmachines met 2 kneedhaken, of je die nieuw kunt krijgen voor een tientje betwijfel ik, ik ken een grote familie die gewoon steeds 2 standaard koopt van een tientje (ze gaan iets van 2 jaar mee bij dagelijks gebruik)
janc
Posts: 293
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:42 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by janc »

Mijn vader is een bakker op rust met 60 jaar ervaring .Iemand die steeds met hart en ziel eerlijk zijn brood heeft gebakken en verdiend .Die liefde en kennis voor het vak gaat er uit , zie je ook bij slagers (vooral in de industrie ). Ook daar draaien ze allerlei rommel doorheen het vlees . Jammer dat correcte producten steeds moeilijker te vinden zijn .
User avatar
Tom666
Posts: 120
Joined: Sat Nov 14, 2015 11:24 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : Brood en gebak

Post by Tom666 »

Broodjes bakken doe ik in mijn houtoven , elke week.
Ik moet nog eens de tijd vinden om de bouw er van hier ergens te plaatsen.
Deze verbruikt 0,0 elektriciteit en wordt enkel op hout gestookt waar ik ook geen cent voor betaal.
Veel lekkerder dan brood uit een machien.
Post Reply