Page 1 of 2

Roken in een rookoven.

Posted: Wed Oct 28, 2015 5:54 pm
by Lewieke
Roken in een rookoven.

Je voorbereiden, een groententuintje,wat fruitbomen planten, brood bakken, leren vissen, minder auto, zuinig met energie, ... . Allemaal vaardigheden die ik de laatste jaren leerde. Wat me momenteel bezighoudt is het bewaren van voedsel. Jam maken dat kunnen we al. Wecken doen we nog niet maar dat lukt ook nog wel als het moet, een diepvriezer hebben we ook. Maar roken van vis of vlees, dat lijkt me wel wat. Volgens mij zijn er wel mensen op deze site die al wat roken.Ik heb ook even gezocht maar geen linkje gevonden hier op de site. Ik wil er graag wat over leren. En eventueel zelf ook aan het roken slaan (liefst vis die ik zelf vang !).

Vandaar volgende vragen :
- Links naar de juiste procedures
- Zijn er ook behandelingen vooraf ?
- Hoe lang duurt roken ?
- Wat is er precies allemaal nodig ?
- Hoe lang bewaren gerookte waren ?

Ik ben benieuwd. Sinds een paar dagen zoek ik op zoekertjessites naar gunstig geprijsd materiaal om te roken.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Wed Oct 28, 2015 5:54 pm
by Lewieke
Vandaag heb ik bij wijze van experiment de volgende dingen aangeschaft :

- grof zeezout 3 kg à 1.16€/kg
- een koudrookspiraal : 24€
- rookmot en rookchips. Het verschil is dat rookchips op de houtskool worden gegooid. Rookmot is een soort stof, fijner van kwaliteit dat in de koudrookspiraal kan gebruikt worden om te roken.

Om snel van start te kunnen (het jeukt een beetje !) heb ik de volgende dingen geprobeerd :
- harde kaas gekocht 250g
- een droogworstje
- 2 bbq worsten
- 2 zalmmoten

De zalmmoten heb ik in een schaaltje gelegd met grof zeezout en bruine suiker. Ik heb er provinçaalse kruiden aan toegevoegd. Het schaaltje staat in de koelkast te drogen tot morgenochtend. Daarna laat ik de zalm nog wat rusten onder een doek zodat het laatste vocht er uit gaat. Daarna gaat ie in de rookoven om koud te roken.

Nu ligt er een stukje kaas en een droogworstje te roken, ik ben gewoon benieuwd hoe dat smaakt. Ik laat het spiraaltje rustig uitbranden, binnen een uur of 6-7 zou het roken klaar kunnen zijn. Morgenochtend snel al even proeven.

Donderdagmorgen ga ik naar de markt om :
- 1 makreel, 1 paling, 1 forel, een grote zalmmoot.

Die wil ik dan pekelen en laten rusten en dan zie ik nog wel hoe ik 't spul klaarmaak, koud of warm gerookt.

Van de houtchips heb ik de volgende meegebracht : appel, walnoot, eik. Aangezien ik veel eik heb liggen zal ik met de kettingzaag eens wat chips maken zodat ik die kan toevoegen aan de houtskool. Dat hoef ik dan in de toekomst niet meer te kopen.

Ik zag bij Aveve ook beukenchips liggen in een verpakking van 25 kg. Zou dat bruikbaar zijn om te gebruiken als rookchips?

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Wed Oct 28, 2015 5:55 pm
by Lewieke
Het roken van voedingsmiddelen wel te verstaan. Ik kocht vandaag een nieuw speeltje. Een rookoventje low budget van Barbecook. Ik vond er eentje op het net. Splinternieuw in de verpakking, 50€. Een minder geschikt verjaardagscadeau dat de verkoper kreeg. Bij mij was het alsof Sinterklaas weer eens was langsgekomen. Vandaag heb ik het ding in elkaar gezet. Deze week test ik 'm eens uit. Ik heb al wat recepten gevonden en manieren van roken. Ik probeer eerst met koudroken en haal morgen een rookspiraal en rookmot. Daarna ga ik experimenteren met eigen mengsels.

Nu nog grof zeezout vinden.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Wed Oct 28, 2015 5:55 pm
by Lewieke
Even de vergelijking gemaakt. Op de markt betaalde ik aan een (Nederlands) viskraam ongeveer 15€/kg voor top zalmfilet op vel. In de supermarkt betaal je 20€/kg. Dan is de vis een stuk minder vers en verpakt in plastic. De gerookte zalm kost bij Colruyt 43.90€/kg.

Mijn totale bestelling op de markt kostte 44€. Voor die prijs kreeg ik in totaal 2.8 kg vis. Die bestond uit : een flink stuk zalm, 1 makreel, 1 forel, 2 haringen, 3 mooie palingen.
Deze hoeveelheid is geschikt voor 4 maaltijden voor 4 personen, wat neerkomt op 44€/16= 3.5€/persoon/maaltijd. Dat lijkt me een heel aanvaardbare prijs voor eerlijke en verse producten.

Dit betekent concreet dat de volgende doelstellingen werden bereikt :

1/ Een nieuwe methode van conserveren geleerd. De bewaartijd van vis kan ik nu gemakkelijk verlengen, handig bij noodsituaties.
2/ Een stukje zelfredzaamheid en besparing mogelijk. Wat zalm betreft kunnen we een meerwaarde realiseren. Verse zalmfilet kost 15 à 20€/kg, als je gerookt koopt betaal je 43.90€/kg. Dat is bijna x3. (Met beetje gewichtsverlies houden we gemakkelijkheidshalve geen rekening)
3/ Door zelf te roken weet je dat er geen rotzooi of kunstmatige smaakstoffen worden toegevoegd. Wat bij de voedselmaffia wel vaker gebeurt. We eten dus gezonder.

De volgende punten zijn nog voor verbetering vatbaar :
1/ Zoeken van een goedkopere leverancier voor zout. Streefdoel 0.25€/kg. Voorraad van 50 kg inslaan en opslaan in waterdichte emmers die ik op voorraad heb.
2/ Alternatieven zoeken voor rookschilfers. Die kan ik eventueel zelf maken met de kettingzaag, nu nog wat walnoot, fruitbomenhout vinden.
3/ Alternatief vinden voor rookmot in geval van koud roken. De rookmot in zakjes van 350 g kost 6.95€ wat me veel te prijzig is voor wat zaagsel.
4/ Assortiment rookkruiden uitbreiden of bij voorkeur zelf kweken.
5/ Hoeveelheden beter afstemmen op verbruik. Ik kocht véél te veel vis.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Wed Oct 28, 2015 9:13 pm
by Bobo
Tip voor zelf snippers maken: kijk of je ergens een zware houtversnipperaar kan vinden. Als je er 1 hebt waar je plakken hout in kan stoppen is dat erg makkelijk.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Wed Oct 28, 2015 9:28 pm
by Peerke
Waarom walnoothout of fruitboomhout gebruiken om op te roken ?

Bij mijn weten wordt er veel gerookt boven beuken- eiken- of dennehout.

Fruitbomenhout is dan weer wel goed in de kachel. Beuk en eik trouwens ook.
Berk is ook geschikt. Het bevat veel koolstof. Interessant voor de messenmakers.
Es kun je zonder te drogen in de kachel doen. Dit hout geeft weinig rook af.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Thu Oct 29, 2015 12:02 pm
by Flos
Ik heb van een bevriende hobby meubelmaker en zak machineschaafsels gekregen . Die ga ik ook gebruiken om te roken .

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Thu Nov 03, 2016 6:25 pm
by Lewieke
Het rookseizoen is weer begonnen. Vandaag haalde ik 2 kg zalmfilet. Die ben ik nu aan het pekelen. Binnen een half uurtje mag de zalm op de rookoven. Tegen morgenochtend heb ik een fantastische zalm. Ik kocht filet omdat madam het niet zag zitten om de zal te bewerken.

L.

rookmot

Posted: Sat Feb 04, 2017 2:52 pm
by Lewieke
Rookmot is niets anders dan houtstof dat wordt gebruikt om te roken. Dat spul is vreselijk duur voor wat het is. Aan een vriend vroeg ik om een liter of 20 houtkrullen van onbehandeld hout. Die houtkrullen heb ik in de keukenrobot fijn gehakt, nog niet helemaal het gewenste resultaat maar het komt wel in de buurt. De volgende keer probeer ik de zalm daarmee te roken. De rookmot hoef ik dus niet meer aan te kopen. Met de zak die ik momenteel heb staan kan ik wel enkele jaren verder.

L.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sat Feb 04, 2017 3:03 pm
by ghostwhiper
Ik maak rookmot zelf met een oude stofzuiger en een bandschuurmachine.
Kwartiertje werk en je hebt een stofzuigerzak vol met rookmot welke na een beetje bevochtigen klaar voor gebruik is.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sat Feb 04, 2017 3:26 pm
by Peerke
Ik zag bij de visboer een klein rookapparaat voor 75 euro ofzo. Leek me wel een leu hebbedingetje. En daaronder een zak rookmot van 1 kg voor 7,5 ... En toen had ik er geen zin meer in. Mij te duur.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sat Feb 04, 2017 3:41 pm
by ghostwhiper
Daarom gebruik ik ook een gewone rookton @peerke,
Ik haal 25kg eik en beuk voor 5 euro
blus het vuur gewoon af met wat water in een spuitflacon om het vuur in te dammen en rook te maken.
Rookmot gebruik ik alleen als ik koud ga roken en dan heb je maar weinig nodig.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sat Feb 04, 2017 3:54 pm
by Jobs
Wat ik er van weet (lokale folklore paling roken):
metalen ton, vis hangt boven aan metalen spiezen, natte jute zak er over
onderin een fikkie dat later met zaagsel aan het roken wordt gebracht
Welke details zal ik bevragen bij een lokale kenner?

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sat Feb 04, 2017 4:10 pm
by ghostwhiper
Met zaagsel naar roken brengen is een optie maar mij bevalt het nat sproeien van het vuur meer.
Met rookmot afblussen loop je het risico dat je het vuur verstikt of een steekvlam krijgt en met water heb je een stuk meer controle.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Thu Feb 09, 2017 7:26 am
by FincaInSpanje
De nieuwe rookoven in spe van @Flos staat klaar om te worden vervoerd naar BE. Het is een 300 liter drukvat en hij gaat deze ombouwen naar een mooie rookoven. Deze zal meer capaciteit leveren dan zijn oude rookoven.

Image

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Thu Feb 09, 2017 7:33 am
by Flos
En daar ga ik met plezier aan werken. Moet wel nog bekijken hoe ik het ga doen.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Thu Feb 09, 2017 12:07 pm
by wodan
Flos wrote:En daar ga ik met plezier aan werken. Moet wel nog bekijken hoe ik het ga doen.
Succes, jou kennende, gaat dat goed komen!

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Thu Feb 09, 2017 1:21 pm
by FincaInSpanje
Ik ben ook benieuwd naar dit project. Misschien leuk een nieuw draadje aan te wijden.

Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Thu Feb 09, 2017 3:22 pm
by ghostwhiper
Denk dat die heel mooi stabiel op temperatuur blijft als die eenmaal warm is.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sat Mar 25, 2017 2:14 pm
by Flos
Heeft er iemand ervaring met forel te roken. @Lewieke misschien? Koud of warm roken droog of nat pekelen en hoe lang?

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sat Mar 25, 2017 6:48 pm
by janc
Flos wrote:Heeft er iemand ervaring met forel te roken. @Lewieke misschien? Koud of warm roken droog of nat pekelen en hoe lang?
Ik vraag het even na bij bevriende jager / visser
Grtn !

Morgen krijg ik t receptuur , ik deel het van zodra ik het ontvang

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sat Mar 25, 2017 8:39 pm
by Flos
@janc dank u wel.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sat Mar 25, 2017 10:09 pm
by ghostwhiper
Forel moet je niet te veel mee prutsen, heeft van nature een mooie smaak en heeft weinig spectaculairs nodig om lekker te zijn.

Nat pekelen, zout aan water toevoegen tot een ei blijft drijven.
Uurtje laten zwemen in het pekelwater.
Hele forel half uur garen op 70 graden met alleen eik en beuk daarna vuur afblussen met vochtig fruithout mot en over op roken zonder vlammen maar houdt de temperatuur op 70 graden.
Filets en kleine forel, kwartier garen en een half uur roken.

Koud roken en/of droog pekelen vind ik zelf niet zo geweldig met forel.
Forel word snel droog is mijn ervaring.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 8:51 am
by Lewieke
Met forel heb ik nog niet geëxperimenteerd maar ik vermoed dat een uur of twee pekelen wel genoeg is. Wil je droog pekelen, dan kan het korter. Het is een beetje ondervinden. Begin met een kleine hoeveelheid, dan kan het al niet erg tegenvallen.

Ik gebruik 100g zout per liter water. Je zorgt dat de vis goed onder staat en desnoods zet je er een schaaltje of kommetje op. De lengte van het pekelen hangt ook af van de dikte van de vis. Zelf heb ik een regeltje bedacht. Een vis van 5cm dik pekel ik 1.5 uur, per centimeter komt er een 45 minuten bij.

Zelf rook ik liefst koud, dat doe ik dan 's nachts bij frissere temperaturen. Tegen 's morgens is de vis dan gerookt.

Ik wil in de toekomst wel warm gaan roken ook. Onder de vis wil ik dan een schaal plaatsen met kruiden gedrenkt in (zelfgebrouwen) wijn. De aroma's van de wijn trekken dan in de vis. Het lijkt me dat een droge witte wijn hiervoor aangewezen is. @flos

L.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 9:07 am
by ghostwhiper
2 uur nat pekelen is echt te lang voor forel, meer dan een uur is echt niet nodig.